Daca sunteti nou in lumea orhideelor, nu va fie teama de ele. Multe orhidee pot fi usor de crescut daca aveti timp sa aflati de ce au nevoie. Nu sunt ca plantele traditionale in ghivece. Sunt epifite ceea ce inseamna ca nu cresc in murdarie ci mai degraba prin agatarea de coaja copacilor. Exista unele orhidee, care sunt semi-terestre si cresc in solul argilos al junglei

Adesea te intrebi ,,cum sa ingrijesc orhideele"? Adevarul este ca ingrijirea orhideelor   nu este dificila, este doar diferit. Orhideele au o reputatia de a fi dificil de cultivat atunci cand, de fapt, multe soiuri fac plante de casa excelente. Cu o ingrijire adecvata, o orhidee poate inflori luni intregi in fiecare an si poate trai la nesfarsit. In acest sens, orhideele sunt o valoare excelenta in ceea ce priveste plantele inflorite. O colectie de orhidee bine ingrijita si variata poate oferi o inflorire continua in fiecare zi a anului. O buna ingrijire a orhideelor   necesita doar cateva cunostinte de baza despre orhidee si modul in care acestea cresc.


Iata principalele cerinte pentru ingrijirea corecta a orhideelor

  • Majoritatea orhideelor necesita apa o data pe saptamana. Evitati udarea excesiva, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor.
  • Pozitionati orhideea intr-un pervaz luminos orientat spre est sau vest.
  • Hranirea saptamanala cu un ingrasamant conceput pentru orhidee.
  • Transplantarea in amestec de orhidee proaspete atunci cand orhideea inceteaza sa infloreasca.


Orhideele au diverse nevoi de îngrijire


Familia orhideelor are peste 880 de diferite tipuri (numite genuri) si peste 22.000 de specii. Aceste numere cresc in fiecare an, facand orhideele cele mai mari si mai diverse familii de plante cu flori. Majoritatea orhideelor  sunt plante tropicale care traiesc ca epifite sau ,,plante aeriene" agatate de copaci pentru sprijin. Unele orhidee sunt litofite sau ,,plante de piatra" care cresc pe sau printre roci. Restul orhideelor   sunt terestre care cresc in resturile lutoase ale junglei. Cu o familie de plante atat de diversa, este dificil sa oferiti indrumari generale despre ingrijirea orhideelor. Cu toate acestea, exista doar cateva zeci de specii produse pe scara larga si chiar mai putine care sunt disponibile la o pepiniera locala. Pagina noastra de identificare a orhideelor  ofera o introducere de baza la multe dintre tipurile populare de orhidee. Plantele vandute la pepiniere, floristi, lanturi de magazine si produse alimentare sunt probabil hibrizi. Acesti hibrizi au fost creati prin incrucisarea diferitelor specii si, uneori, a genurilor diferite pentru a se reproduce in caracteristici de dorit, cum ar fi culoarea, parfumul, marimea florilor si usurinta de ingrijire si sa reproduca multe dintre aspectele provocatoare de ingrijire ale speciilor de orhidee pure. Hibrizii de orhidee de astazi sunt plante de casa foarte plina de satisfactii pentru a creste si sunt relativ usor de ingrijit daca aveti putin timp sa intelegeti nevoile lor de baza.
Mediile de crestere a orhideelor, in legatura cu ingrijirea orhideelor


Imaginati-va stand intr-o jungla si privind in sus la o orhidee care se agata de un copac. Radacinile sale au inteles coaja copacului si il folosesc pentru sprijin. Orhideea nu primeste substante nutritive din pom in sine, nu este un parazit, primeste doar sprijin si putina mancare din materia organica care se descompune de ramuri sau din excrementele animalelor care spala arborele in ploaie. Este umed in jungla si aceste radacini de orhidee s-au adaptat pentru a absorbi apa din aerul umed, de unde si termenul de ,,epifit". Multe orhidee trebuie sa faca fata perioadelor de apa abundenta si perioadelor de uscaciune si, prin urmare, au tulpini groase numite ,,pseudobulbi" care le permit sa stocheze si sa pastreze apa pentru perioadele uscate care urmeaza. Imaginati-va acum, aceeasi planta intr-un ghiveci intr-un mediu tipic de casa. Cat de ciudat trebuie sa fie acest lucru pentru planta si cat de diferit este de conditiile in care s-a adaptat orhideea. Intelegerea conditiilor naturale in care creste orhideea este esentiala pentru a intelege de ce are nevoie orhideea pentru ingrijirea sa. Kituri de start pentru orhidee ofera elementele esentiale pentru cresterea unei orhidee fericite si sanatoase.
Top 10 intrebari despre ingrijirea orhideelor

Elementul fundamental pentru ingrijirea orhideei de succes este intelegerea cerintelor orhideei pentru sprijin, lumina, hrana, umiditate, apa, miscare a aerului si temperatura


Care este cel mai bun mix de orhidee?


Cele mai bune amestecuri de orhidee contin medii speciale care promoveaza un drenaj sanatos si un flux de aer bun. Este important sa retineti ca orhideele nu cresc in murdarie, le va sufoca radacinile si va ucide planta. Orhideele necesita suporturi speciale in care sa creasca. Cel mai bun suport pentru o orhidee este cel care se potriveste cel mai bine tipului de orhidee si conditiilor in care creste. Conditiile pe o veranda din Florida sunt diferite de o casa incalzita din Ohio, insa orhideele, cu ingrijire adecvata, pot prospera in ambele. Adesea, mai multe medii sunt amestecate impreuna intr-un amestec de orhidee, fiecare ingredient aducand caracteristicile unice dorite amestecului. Scopul este acelasi, sa folosesti un amestec deschis si aerisit care sa aduca orhideei cantitatea adecvata de umiditate pentru nevoile sale.


Fie ca alegeti unul dintre amestecurile noastre clasice de orhidee, amestecurile de orhidee imperiale sau alegeti sa creati propriul Select-A-Blend personalizat, speram ca veti vedea varietatea de medii de orhidee si idei de amestec de orhidee disponibile aici. Consultati, de asemenea, ilustratia noastra despre dimensiunea radacinii de orhidee si cum se raporteaza la alegerea amestecului de orhidee. Pentru a intelege mai bine capacitatea de retinere a apei a fiecarui suport orhidee, consultati graficul nostru privind greutatile media.


Ce fel de ghivece de orhidee ar trebui sa folosesc?


Orhideele nu cresc in ghivece in salbaticie. Le punem in ghivece pentru confortul nostru. Drept urmare, trebuie sa intelegem cat de ciudat este acest lucru pentru plante, radacinile lor le place sa respire si sa fie libere. Este perfect ca radacinile de orhidee sa creasca in afara ghiveciului. Din pacate, casele noastre nu sunt suficient de umede pentru a sustine bine epifitele. Deci, o oala ajuta prin mentinerea unei umezeli in jurul radacinilor. Secretul cresterii orhideelor   sanatoase este cresterea radacinilor sanatoase. Plantele obisnuite in ghiveci sunt judecate dupa cresterea frunzelor. Pentru orhidee, cresterea radacinii este cel mai bun indicator al sanatatii plantei. Pentru orhideele cultivate in ghivece trebuie sa fim foarte atenti sa nu putrezim sau sa sufocam radacinile.


Deoarece obtinerea unui echilibru bun de umiditate este atat de important pentru ingrijirea optima a orhideelor, multi cultivatori de orhidee aleg ghivece de orhidee clare, astfel incat sa fie mai usor de vazut cand radacinile infloresc si cand nu. Se crede ca radacinile orhideelor   se implica in fotosinteza, ceea ce are sens, avand in vedere ca cresc expuse la lumina dappled pe masura ce orhideea atarna de un copac, iar ghivecele clare fac posibila fotosinteza prin radacini de orhidee. Ghivecele albe permit, de asemenea, sa treaca o lumina prin ele.


Impingeti orhideele in cel mai mic ghiveci in care radacinile se vor potrivi si mizati planta in timp ce se va stabili. Orhideele pe care le-am vazut crescand cel mai bine cresc adesea in ceea ce pare a fi oale ridicol de mici, asa ca rezistati dorintei de a ,,ridica" mai mult decat este absolut necesar pentru a tine radacinile. Ghivecele transparente din plastic va permit sa vedeti cu usurinta radacinile si sa vedeti cand sa udati. Amestecul de ghiveci devine intunecat atunci cand este ud si se lumineaza treptat pe masura ce se usuca. Oalele din plastic alb permit, de asemenea, unele fotosinteze, fiind in acelasi timp o alegere foarte atractiva si pentru afisare. Spre deosebire de argila, ghivecele din plastic sunt usor de curatat, dezinfectat si reutilizat. Ghivecele transparente din plastic sunt o modalitate excelenta de a urmari ceea ce se intampla in ghiveci, fara a fi nevoie sa deranjeze planta. Ghivecele ceramice exotice sporesc frumusetea oricarei orhidee si sunt minunate pentru a afisa o planta in floare.


Ce fel de ingrasamant cu orhidee ar trebui sa folosesc?


Orhideele necesita ingrasamant special conceput pentru ca orhideele sa creasca foarte bine. Un ingredient obisnuit in multe formule de ingrasaminte disponibile este ureea care nu este bine absorbita de orhidee. Ca rezultat, cel mai bine este sa obtineti un ingrasamant care este facut pentru ingrijirea orhideelor. Standardul de aur pentru ingrasamantul orhideelor   se bazeaza pe o formula creata ca rezultat al unui studiu realizat la Michigan State University (MSU). Produsele noastre ME FEED! Ingrasamantul cu orhidee este un ingrasamant MSU original de la aceiasi oameni care au furnizat ingrasamant pentru studiul original. Orhideele nu necesita prea mult ingrasamant; o cantitate diluata in mod regulat este optima pentru ingrijirea orhideelor. Majoritatea cultivatorilor de orhidee recomanda fertilizarea ,,slab, saptamanal".

Cand udati, spalati plantele cu apa liber. Multi oameni duc orhideele la chiuveta pentru a le inunda periodic cu apa. Zicala noastra preferata este ,,o data in jurul bancii ii uda, de doua ori in jurul bancii ii uda, de trei ori in jurul bancii ajunge oxigen la radacini". Orhideele au nevoie de oxigen pentru radacini si il vor obtine dintr-o combinatie dintr-un amestec bun deschis si obiceiuri adecvate de udare. Pentru informatii despre fertilizare va rugam sa consultati intrebarile frecvente despre fertilizare.


Cum afecteaza umiditatea si miscarea aerului orhideelor?


Orhideelor nu le plac ,,picioarele umede", dar le place foarte mult umiditatea. Ca rezultat, atunci cand sunt cultivate in interiorul unei case, orhideele sunt adesea asezate pe tavi de umiditate. Aceste tavi permit colectarea apei in baza in timp ce planta este suspendata deasupra apei. Sunt disponibile tavi comerciale sau se poate crea o tava dintr-o tigaie umpluta cu pietre sau farfurii inversate, orice care sa permita vasului orhideei sa fie deasupra unui bazin de apa. In acest fel, orhideea beneficiaza de evaporarea apei. De asemenea, orhideelor le place sa fie stranse unul langa altul, deoarece acest lucru ajuta si la cresterea umiditatii printre plante. Acesta este invariabil un act de echilibrare, deoarece orhideelor le place si miscarea aerului, dar miscarea constanta a aerului uscat va usca plantele. Prea multa umiditate si prea putina miscare a aerului, iar plantele pot deveni susceptibile la putrezire. Realizarea unui echilibru bun dintre umiditatea si miscarea aerului este unul dintre obiectivele ingrijirii cu succes a orhideelor.


Care sunt cerintele de lumina ale orhideelor?


Orhideele au nevoi de lumina foarte variate si intelegerea cantitatii adecvate de lumina pentru tipul de orhidee este esentiala pentru ingrijirea lor. Chiar si orhideele cu ,,lumina puternica" nu necesita soarele direct stralucitor pe care il face o planta de rosii si nici orhideele ,,cu lumina slaba" nu vor fi fericite la nesfarsit in mijlocul unei incaperi departe de orice sursa de lumina. Chiar si o fereastra nordica poate avea prea putina lumina pentru ca orhideele cu lumina slaba sa infloreasca in mod fiabil, dar o fereastra sudica poate avea nevoie de umbrire. De fapt, adesea lumina inadecvata inhiba inflorirea orhideei. Unele orhidee, in special cele carora le plac nivelurile ridicate de lumina, se bucura sa fie varati afara, in umbra dappled si pentru multe orhidee cu lumina ridicata, acesta este cel mai simplu mod de a le oferi suficienta lumina pentru a inflori. Daca orhideele cu lumina puternica vor ramane in interior, multe nu vor inflori in mod fiabil fara un fel de lumina suplimentara, cu exceptia cazului in care se afla intr-o camera de soare sau o sera foarte stralucitoare. Din fericire, becurile fluorescente cu becuri cu spectru larg functioneaza destul de bine cu orhideele, la fel ca si luminile cu descarcare de mare intensitate (HID). De asemenea, in natura orhideele primesc indicii de lumina naturala. Zilele se prelungesc si apoi se scurteaza. In casele noastre avem luminile aprinse noaptea si avem tendinta de a pastra un program regulat pe tot parcursul anului, ceea ce poate arunca ceasul natural al orhideei.


Ce temperatura au nevoie orhideele?


Temperatura necesară unei orhidee depinde de tipul de orhidee pe care îl dețineți. Orhideele Phalaenopsis, de exemplu, se bucură de o temperatură în timpul zilei oriunde la mijlocul anilor șaptezeci până la mijlocul anilor optzeci. Dendrobiums, pe de altă parte, le place temperatura să fie cu aproximativ 10 grade mai rece. Unele orhidee folosesc frigul în aerul de toamnă sau diferența dintre temperatura pe timp de noapte și temperatura din timpul zilei ca un indiciu pentru a le informa că se schimbă anotimpurile și este timpul să se pregătească să înflorească. Din nou, faptul că mulți oameni preferă o temperatură destul de consistentă în casele lor este în contradicție cu mediul natural al orhideei. Asta nu înseamnă că totul este pierdut, ci doar să subliniem faptul că cunoașterea nevoilor tipului de orhidee pe care încercați să le oferiți îngrijire vă va permite să faceți mici ajustări pentru a satisface aceste nevoi și să fiți răsplătiți cu flori frumoase de orhidee. Unele orhidee cresc în mod natural la cald, în timp ce altele cresc intermediar sau rece, dar majoritatea vor funcționa OK în condiții intermediare în care nu este fierbinte și nici aproape rece. Este bine să cunoașteți preferințele temperate ale orhideelor ​​din colecția dvs. Adesea există o anumită variație, de exemplu, orhideele în creștere mai reci pot fi apropiate de o fereastră rece sau într-un loc mai rece dintr-o casă.


Cum ar trebui udate orhideele?


Cheia udarii orhideelor   nu este supra-apa. Nu chiar, asa este! Udarea corecta a orhideelor   este probabil cel mai dificil aspect al ingrijirii orhideelor   pentru a fi corect. Cantitatea adecvata de apa pentru o orhidee variaza in functie de tipul de orhidee, de tipul de amestec in care se afla si de mediul in care creste orhideea. Acest lucru este la fel de dificil pentru incepatori ca si utilizarea unei retete care sugereaza ca un fel de mancare sa fie ,,copt pana se termina", ce inseamna asta? Orhideele doresc cantitatea ,,potrivita" de apa, nu prea mult si nici prea putin. Suma potrivita variaza si in functie de anotimpuri; orhideele se usuca mai repede cand este cald decat atunci cand este rece. Cheia este sa variati frecventa udarii orhideelor, tipul de oala, tipul amestecului, cat de strans este amestecat amestecul si cantitatea de circulatie a aerului pana cand se atinge echilibrul corect pentru fiecare orhidee. Acest lucru necesita timp si rabdare, dar da roade cu sanatatea si vigoarea crescute a orhideei, ceea ce se traduce prin cresterea florilor. Singurul lucru de evitat este de a limita cantitatea de apa pe care o orhidee i se da in timpul udarii. In general, se intalneste cel mai mare succes atunci cand o orhidee este udata in mod liberal, permitand apei sa se revarseze din fundul vasului, pana cand planta si mediul sunt complet saturate. Din punct de vedere practic, acest lucru inseamna, de obicei, aducerea orhideei la chiuveta si curgerea apei liber prin amestec. In unele cazuri, se poate uda o orhidee pe tava de umiditate. Odata ce orhideea a fost udata, aceasta ar trebui sa revina la spatiul sau de crestere pana la urmatoarea udare, care poate fi de la cateva zile pana la o saptamana sau mai mult mai tarziu. Stabilirea unei rutine poate ajuta, de exemplu, udarea in weekend si verificarea plantelor in timpul saptamanii. Cand aveti dubii, asteptati, prea putin este mai bine decat prea mult.


Orice amestec de orhidee poate fi udat si poate duce la disparitia plantei. Majoritatii orhideelor   le place sa se usuce aproape si apoi sa fie inundati cu apa si sa li se permita sa se usuce din nou aproape. Cu sphagnum este usor de spus cand sunt uscate, muschiul se simte crocant atunci cand il atingeti. De aceea, multi cultivatori il vor recomanda oamenilor abia incepand cu orhideele, in special Phalaenopsis. Amestecurile de brad / nuca de cocos pot fi greu de spus cand se uda, deoarece detin mai multa apa in centru decat credem adesea. Asezati un creion sau un betisor in amestec si lasati-l acolo va permite sa il scoateti si sa vedeti daca interiorul amestecului este umed.


Cum repotezi o orhidee?

Transplantarea unei orhidee poate parea infricosatoare, in realitate, este foarte usor de facut! Pagina noastra de reincarcare a orhideelor ofera informatii de baza privind reincarcarea in format FAQ, iar pasajul nostru ilustreaza cum sa reincarcati o orhidee. Cautatorul de orhidee ofera imagini cu orhidee care nu sunt in floare pentru a le ajuta sa le identifice. Pentru a ajuta si a alege amestecul recomandat pentru o orhidee, consultati pagina Gasiti amestecul potrivit de orhidee. Calendarul nostru de ingrijire a orhideelor, Orhide Repotting Times si diagramele Orchid Bloom descriu ce sa cautam si cand. Pagina noastra Modele de crestere a orhideelor ilustreaza diferentele dintre orhideele simpodiale si monopodiale.


Cum iti pasa de o orhidee bolnava?


Deseori primul semn al unei probleme cu cultura unei orhidee este invazia unor bug-uri sau bacterii. Trageti plantele infectate si indepartati-le de altele IMEDIAT !! Pastrati-l departe pana cand tratamentul este complet. Cea mai buna aparare impotriva infectiilor fungice / bacteriene este o infractiune buna. Pulverizam frunzisul lunar cu Physan (1 lingurita / galon) ca preventiv. Luati o sticla suplimentara de scortisoara in sectiunea de condimente din magazinul dvs. local si pastrati-o langa orhidee. Daca taiati o planta, presarati-o usor cu scortisoara, deoarece este un bactericid / fungicid eficient si este sigur de utilizat. Pulverizati cu Physan amestecat la 1 lingura / galon daca infectia se instaleaza. Pentru bug-uri incepem cu un GET OFF ME! infuzie de scortisoara si treceti la un alcool de frecare 50/50 si DESPARATI-MA! amestec. Ne place sa punem un bat de scortisoara in pulverizator pentru a creste eficacitatea solutiei in timp.


In unele cazuri, problemele pot ,,patrunde in subteran" si se pot deplasa din frunze in mass-media si pe radacini. Daca aveti o planta care nu pare sa se recupereze, ar putea fi din cauza ca problemele se ascund sub suprafata. In aceste cazuri, repotarea este o idee buna si poate fi singura modalitate de a eradica definitiv problema. Uneori orhideele vor dezvolta o infestare a ceea ce arata ca niste muste mici de fructe numite moscuri de ciuperci. Acestea sunt mai mult decat o simpla suparare, deoarece se hranesc cu radacini tandre de orhidee. Controlul natural al ciupercilor este doar biletul pentru aceste creaturi.


Nota: Daca suspectati o infectie cu virus, testati planta sau distrugeti-o. Mai presus de toate, mentineti-l izolat pana la aparitia verdictului. Din pacate, nu exista nicio modalitate de a identifica vizual virusul de ciuperci sau alte daune si nici o modalitate de a vindeca virusul odata ce o planta se infecteaza. Din aceasta cauza, daca achizitionati o planta cu un virus, cel mai bine este sa o distrugeti inainte ca virusul sa fie transmis in restul colectiei.


Folositi descoperirea unei probleme pentru a revizui cultura plantei. Orhideele sub stres sunt adesea foarte sensibile la bug-uri si boli intr-un mod in care orhideele mai puternice nu sunt. Exista o miscare insuficienta a aerului? Poate ca alte plante au primit aceeasi insecta pe ele? A fost achizitionata o noua planta si nu a fost pusa in carantina suficient de mult timp? Au fost taiate mai multe plante de acelasi instrument fara a steriliza intre ele? Poate o planta din apropiere sa fie un refugiu pentru bug-uri? Exista prea multa sau prea putina lumina?


Va rugam sa consultati pagina noastra pe Orchid Sunburn pentru a vedea exemple de frunze de orhidee expuse la prea multa lumina.


Cat de des infloresc orhideele?


Pentru a afla despre obiceiurile de inflorire ale Phalaenopsis, va rugam sa consultati pagina noastra Phalaenopsis Orchid Care. In mod similar, pentru o discutie despre obiceiurile de inflorire ale Cattleya, consultati pagina noastra de ingrijire a orhideelor Cattleya. Pentru a vedea o plimbare picturala prin varfuri de inflorire, va rugam sa consultati pagina ilustrata Demonstrarea orhideei.Pentru a afla despre obiceiurile de inflorire ale Phalaenopsis, va rugam sa consultati pagina noastra Phalaenopsis Orchid Care. In mod similar, pentru o discutie despre obiceiurile de inflorire ale Cattleya, consultati pagina noastra de ingrijire a orhideelor Cattleya. Pentru a vedea o plimbare picturala prin varfuri de inflorire, va rugam sa consultati pagina ilustrata Demonstrarea orhideei.